Lakcím kijelentkezés

Lakcím kijelentés egyszerűen


A lakcím kijelentkezés egyszerűvé vált, mert csak annyit kell tennie az ingatlan tulajdonosának, vagy haszonélvezőjének, hogy kitölt egy, erre a célra rendszeresített A4-es formanyomtatványt a kormányablakban, amit a kormányablak ügyintézője átvesz, és a rajta levő adatokat rögzíti a lakcím nyilvántartásba. Attól a ponttól a kijelentett lakosnak a lakcíme azonnal fiktívvé válik. Ezek után körülbelül egy hét múlva küld az önkormányzat egy levelet, amelyben egy határozat található. Ez a határozat arról szól, hogy az ingatlan tulajdonosa, vagy haszonélvezője visszavonta a hozzájárulását a lakcím bejeletéséhez. Innentől kezdve, ha a fiktív lakcímmel rendelkező lakos visszaél a lakcímkártyájával, azaz továbbra is használja, akkor az tevékenység a jogszabályok szerint intellektuális okirathamisításnak minősül.


Lakcím nyilvántartási adatok pontossága


Ezt az egyszerűsített lakcím kijelentési lehetőséget azért hozta létre az önkormányzat, hogy mindenki tegye rendbe a lakcímét. A fiktív lakcímmel nem lehet elintézni semmilyen hivatalos ügyet, és telekommunikációs céggel, pénzintézetekkel vagy hasonló gazdasági társaságokkal sem lehet szerződést kötni. A kormány célja az, hogy a nyilvántartásban szereplő adatok a tényleges állapotot tükrözzék.


Lakcím kijelentkezés a jogszabály szerint


Ha az állampolgár új állandó lakcímet létesít, akkor ezzel a bejelentésével egyidejűleg a régi állandó lakcímről automatikusan kijelentődik, mert egy embernek egy időben csak egy állandó lakcíme lehet. Ha az adott ingatlan nem az Ön tulajdona, akkor a tulajdonos vagy haszonélvező bármikor megszüntetheti az Ön állandó vagy ideiglenes lakcímét.


Tudta hogy ha nincs állandó lakcíme, akkor Ön hajléktalan?


Akinek nincs állandó bejelentett lakcíme, az nem vehet igénybe az önkormányzattól kedvezményeket, szolgáltatásokat, szociális támogatást, nem gyakorolhatja az alapvető állampolgári jogait, nem tud eljárni hivatalos ügyekben, egészségügyi szolgáltatásokhoz és orvosi ellátáshoz sem jut hozzá, valamint nem tudja meghosszabbítani az útlevelét, jogosítványát, és egyébként hajléktalannak számít az állampolgár.


Lakcím szolgáltatás ára