Lakcímrendezés

Lakcímrendezési eljárás


A lakcímrendezési eljárás azt jelenti, hogy egy adott lakcímre bejelentett személyek lakcímét hivatalos eljárás keretein belül megszüntetik. Ezt lakcím fiktiválásnak nevezik.


Kérelem a lakcímrendezési eljárás megindítására


A lakcímrendezést, azaz egy adott személy bejelentett lakcímének megszüntetését úgy kell megindítani, hogy az illetékes önkormányzatnál kell egy kérelmet írásban benyújtani.


Lakcímrendezési kérelem nyomtatvány


Budapesten minden kerület, és minden település önkormányzata saját formanyomtatvánnyal rendelkezik. Sok olyan önkormányzat van, amely nem töltötte fel a nyomtatvány aktuális verzióját az Internetre. A kijelentést, azaz a lakcím fiktiválását csak az ingatlan tulajdonosa vagy haszonélvezője teheti meg, a lakcímrendezési kérelem nyomtatvány helyszíni kitöltésével. A kitöltött nyomtatványt az ügyintéző átveszi, és fiktiválja a rajta feltüntetett személyek lakcímadatait, azaz törli a lakcímnyilvántartásból.


MIÉRT FONTOS LAKCÍMMEL RENDELKEZNI?


Azért kell rendezni a bejelentett lakcímet, mert ha valaki nem tud bejelentkezni oda, ahol valójában lakik, sokszor egy régebbi, elavult lakcímet kell használnia többnyire valamelyik rokonánál. Ha nem sikerül egy ismerősön keresztül bejelentkezni, akkor települési szintű lakcímet kell létesíteni, amellyel hajléktalan státuszba sorolják. Az állampolgárnak ebben az esetben egy települést vagy Budapesten egy kerületet kell megjelölnie, ahol közterületen a legtöbbet tartózkodik. A település szintű lakcím nem alkalmas a leggyakoribb ügyek elintézésére, nem lehet bankszámlát nyitni, nem lehet jogosítványt hosszabbítani, az autóvásárlás sem lehetséges, mert az átírásánál követelmény az állandó lakcím, sőt tartózkodási helyet is csak az jelenthet be, akinek már van olyan állandó lakcíme, amely egy konkrét ingatlanhoz köthető. Ha nincs, akkor állandó lakcím szolgáltatást lakcím szolgáltatótól vehet igénybe, ha másképpen nem tud állandó lakcímet létesíteni.


Lakcím szolgáltatás ára