Lakcím törlése

Lakcím törlési eljárás


A lakcím törlésére számos esetben kerülhet sor. Legtöbbször úgy fordul elő, hogy valakinek megszűnik az albérlete, és utána a volt főbérlő a kormányablak népességnyilvántartási osztályánál kezdeményezi, hogy a volt albérlő címe törlésre kerüljön. Az is gyakran előfordul, hogy válás, vagy családi viszály eredményeképpen szétköltöznek, és annak a személynek törlik a lakcímét, aki már nem lakik ott. Ezt a lakcím fiktiválásának nevezik. A fiktiválási folyamat eredményeként a lakcímnyilvántartásból törlésre kerül az addigi lakcím. Ezt csak az ingatlan tulajdonosa vagy haszonélvezője kérheti. A lakcím törlése után az állampolgár a nyilvántartások szerint a hajéktalanokkal megegyező státuszba kerül, tehát nem fog tudni hozzájutni a legtöbb lakcímhez kötött szolgáltatáshoz, mint például az orvosi ellátás, vagy nem tud útlevelet, jogosítványt meghosszabbítani, stb.

Küldemények érkezése törölt lakcímre


Ha valakinek törölték a lakcímét, az nem jelenti azt, hogy erről a kormányszerveken kívül az összes levelezőpartnere automatikusan értesül, így továbbra is kaphat leveleket hivatalos szervektől, behajtó cégektől, bankoktól, cégektől, magánszemélyektől stb. Ez addig folytatódik így, amíg új állandó lakcímet nem létesít valahol, mert a leveleket mindig az utolsó ismert címre küldik ki. A beérkezett ajánlott levelekről szóló értesítőt azonban továbbra is el kell juttatni ahhoz a személyhez, aki már lehet, hogy régóta nem is lakik az adott ingatlanban. Ez kényelmetlen nemcsak az ingatlan tulajdonosának, de annak is, aki régen ott lakott albérletben, mert lehet, hogy nem barátként váltak el egymástól. Továbbá nem biztos, hogy sikerül időpontot egyeztetni a postai értesítő, vagy levél átadásával kapcsolatban, mert nem érnek rá, vagy nehézkes a régi cím megközelítése, de az is lehet, hogy minden kapcsolatot megszakítottak egymással.

Megoldás törölt lakcím esetén


Célszerű elkerülni azt a szituációt, hogy bárkinek is törölt lakcíme legyen, de ha ez mégis bekövetkezik, akkor igénybe veheti szolgáltatásunkat, amelynek keretein belül állandó lakcímet biztosítunk.


Lakcím szolgáltatás ára